Al Brooks - Analiza Price Action Odwroty
Kolejny, bo już drugi tom trylogii price action znanego tradera Ala Brooksa! Tym razem książka została poświęcona formacjom odwracającym trendy na rynku. Charakter książki oraz jej krótkoterminowe ujęcie wykresów giełdowych sprawia, że jest to niezbędna pozycja w bibliotece każdego day tradera oraz każdego skalpera. Tematy, które porusza autor nie są obojętne także dla osób zawierających swoje transakcje na wyższych interwałach czasowych.
Książka dostępna w księgarni Maklerska.pl >>

Wykresy Renko

Grupa otwarta, poświęcona bezczasowym wykresom opartym na samej cenie bez uwzględnienia funkcji czasu. Wykresy typu Range bars, Renko itd.
Regulamin forum
Piszemy tutaj tylko i wyłącznie na tematy związane z tematyka grupy. Osoby zakładające wątki zobowiązane są do udzielania rzetelnych informacji oraz wsparcia mniej doświadczonym użytkownikom.
grzegrzyw
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: sobota 14 lut 2015, 22:51
Reputacja: 140
Lat na Forex: GPW 1998; FX 2012
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Wykresy Renko

#11

Post autor: grzegrzyw » środa 26 gru 2018, 12:42

Darku, SPOTWARE jest producentem cTradera, identycznie jak Metaquotes producentem MT4 i MT5. Renko które opisałem jest standartowym wskaźnikiem na wykresie. Posiada wiele ustawień i nie wymaga generatora. Mam nadzieję, że to jakiś błąd w ich oprogramowaniu, bo jeśli to nie błąd to nie wróżę przyszłości temu wskaźnikowi, a może i platformie.



Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl
Awatar użytkownika
irfx
Zasłużony
Posty: 2669
Rejestracja: piątek 27 sty 2017, 19:27
Reputacja: 287
Lat na Forex: 4

Re: Wykresy Renko

#12

Post autor: irfx » środa 26 gru 2018, 14:26

nie Grzegrzyw, to nie błąd oprogramowania tylko natura tego wykresu. Wskaźnik, który wrzucił Darro, umożliwia generowanie wykresu Renko z cieniami albo bez cieni. domyślnie włączone są cienie (wicks) - wtedy widzisz gdzie cena była. Na cTraderze Renko podawane jest bez cieni i stąd Twoje wrażenie, że wykres jest nierzeczywisty bo nie rysuje się wszystko a tylko ten ruch ceny, który był większy niż wielkość klocka.


"Therefore, use every mistake as a stepping stone to progress; analyze each mistake you make and the cause of every loss, in order to avoid repeating the same error in future" - W. Gann, 1923.

grzegrzyw
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: sobota 14 lut 2015, 22:51
Reputacja: 140
Lat na Forex: GPW 1998; FX 2012
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Wykresy Renko

#13

Post autor: grzegrzyw » środa 26 gru 2018, 14:45

irfx pisze:
środa 26 gru 2018, 14:26
... to nie błąd oprogramowania tylko natura tego wykresu.
No ja dziękuję za taki wykres gdzie cena lata nad klockiem prawie o jego wartość, później może być pod klociem też prawie o jego wartość, a tego nie ma na wykresie. Na RangeBarach nie zauważyłem żadnych anomalii. Platforma ma trochę bajerów, ale póki co daleko jej do MT4



Awatar użytkownika
irfx
Zasłużony
Posty: 2669
Rejestracja: piątek 27 sty 2017, 19:27
Reputacja: 287
Lat na Forex: 4

Re: Wykresy Renko

#14

Post autor: irfx » środa 26 gru 2018, 14:57

to nie cTrader jest tutaj problemem, który zauważasz, tylko konstrukcja logiczna wykresu Renko. Dlatego np dla Ciebie są takie opcje jak włącz cienie w generatorze wykresów dostępnych pod Mt4.
Na range barach tego nie zauważyłeś, bo RB z założenia mają cienie.


"Therefore, use every mistake as a stepping stone to progress; analyze each mistake you make and the cause of every loss, in order to avoid repeating the same error in future" - W. Gann, 1923.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Moderator globalny
Posty: 6564
Rejestracja: środa 31 gru 2014, 15:24
Reputacja: 707
Lat na Forex: 7
Kontakt:

Re: Wykresy Renko

#15

Post autor: Michał-fx » środa 26 gru 2018, 15:05

Dlatego dziwi mnie brniecie w renko jak wykres rb nie ma z tym problemow :) Cena nie lata poza klockami itp


CA&PP - Candles Analysis & Pivot Points


grzegrzyw
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: sobota 14 lut 2015, 22:51
Reputacja: 140
Lat na Forex: GPW 1998; FX 2012
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Wykresy Renko

#16

Post autor: grzegrzyw » środa 26 gru 2018, 15:13

Michał-fx pisze:
środa 26 gru 2018, 15:05
Dlatego dziwi mnie brniecie w renko jak wykres rb nie ma z tym problemow :) Cena nie lata poza klockami itp
Sprawdziłem Renko, bo chciałem spawdzić strategię Darro, 10 pipsów dziennie, czego chcieć więcej.



Awatar użytkownika
JustDarro
Moderator globalny
Posty: 5257
Rejestracja: poniedziałek 09 lut 2015, 17:20
Reputacja: 664
Lat na Forex: 9
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Wykresy Renko

#17

Post autor: JustDarro » środa 26 gru 2018, 15:26

Witam

Domyślnie chodzi mi o 5 pipsów, a drugie 5 to koszty i nadwyżki wyrównujące straty. Jeszcze nie wiadomo co z tego wyniknie. Zaczynam być pesymistą bo od dłuższego czasu nic mi nie działa. Fatalny czas dla strategii. Wszystkie pomysły prawie od razu są dyskontowane. Jak uda się z renko to byłaby gitara.

Pozdrawiam


Zniżki w IC Markets. Osoby pod moim IB i szukające porządnej wiedzy zapraszam do kontaktu
___________________________________________________________________________
Strategia First Strike+ https://www.fxblue.com/users/firststrikeplus1

grzegrzyw
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: sobota 14 lut 2015, 22:51
Reputacja: 140
Lat na Forex: GPW 1998; FX 2012
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Wykresy Renko

#18

Post autor: grzegrzyw » środa 13 mar 2019, 15:41

Pozwalam sobie zamieścić kod źródłowy generatora Renko. Można go edytować i modernizować go, dostosowując do swoich potrzeb.
Link https://www.mql5.com/en/code/11739
RenkoLiveCharts_pimped_v4_13.mq4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
JustDarro
Moderator globalny
Posty: 5257
Rejestracja: poniedziałek 09 lut 2015, 17:20
Reputacja: 664
Lat na Forex: 9
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Wykresy Renko

#19

Post autor: JustDarro » środa 24 kwie 2019, 09:33

Witam

Zastanawiam się co można w tym wykresie modyfikować, chyba że przestanie działać to wtedy jakieś zmiany. Myślałem się też dlaczego niektórym osobom cena lata poza boksami. prawie na 100% mogę powiedzieć że jest to związane z samą instalacją EA. Ja np. wrzucam Renko na wykres EUR/USD H1 i z niego generuje boksy. Dodatkowo w opcjach ustawiam ilość słupków na maksymalna ilość czyli 999999999. Dodatkowo zaznaczam wyświetlanie się lini Bid i Ask. Wykres po wygenerowaniu działa idealnie i za pomocą lini pokazuje w którym miejscu znajduje się cena.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Zniżki w IC Markets. Osoby pod moim IB i szukające porządnej wiedzy zapraszam do kontaktu
___________________________________________________________________________
Strategia First Strike+ https://www.fxblue.com/users/firststrikeplus1

Awatar użytkownika
Michał-fx
Moderator globalny
Posty: 6564
Rejestracja: środa 31 gru 2014, 15:24
Reputacja: 707
Lat na Forex: 7
Kontakt:

Re: Wykresy Renko

#20

Post autor: Michał-fx » środa 24 kwie 2019, 11:40

cena lata poza boksami w wersji renko bez knotow. w tej co widac bedzie wszystko ok ale trzeba zauwazyc ze juz nie kazda swieca jest tej samej wielkosci. co do generowania boksow czy to z h1 czy m1 to jest jakas roznica ? :)


CA&PP - Candles Analysis & Pivot Points


ODPOWIEDZ