Al Brooks - Analiza Price Action Odwroty
Kolejny, bo już drugi tom trylogii price action znanego tradera Ala Brooksa! Tym razem książka została poświęcona formacjom odwracającym trendy na rynku. Charakter książki oraz jej krótkoterminowe ujęcie wykresów giełdowych sprawia, że jest to niezbędna pozycja w bibliotece każdego day tradera oraz każdego skalpera. Tematy, które porusza autor nie są obojętne także dla osób zawierających swoje transakcje na wyższych interwałach czasowych.
Książka dostępna w księgarni Maklerska.pl >>

Jak utworzyć wykresy Range Bars

Grupa otwarta, poświęcona bezczasowym wykresom opartym na samej cenie bez uwzględnienia funkcji czasu. Wykresy typu Range bars, Renko itd.
Regulamin forum
Piszemy tutaj tylko i wyłącznie na tematy związane z tematyka grupy. Osoby zakładające wątki zobowiązane są do udzielania rzetelnych informacji oraz wsparcia mniej doświadczonym użytkownikom.
ODPOWIEDZ
JustDarro
Moderator globalny
Posty: 5257
Rejestracja: poniedziałek 09 lut 2015, 17:20
Reputacja: 664
Lat na Forex: 9
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Jak utworzyć wykresy Range Bars

#1

Post autor: JustDarro » środa 06 sty 2016, 22:26

Witam

Wątek Range Bars na Forex Factory zaczyna się słowami.....Range Bars stworzył brazylijski trader Vincent Nicolellis, zwane także "Swiecami Momentum"......... Są to standardowe wykresy barów zawierające Open/ Close/ High/ Low, ale w celu skupienia się na cenie wyeliminowano element czasu. Wykresy Range Bars charakteryzują się trzema podstawowymi cechami:

1. Range Bars zawsze mają taką samą wielkość (high i low)
2. Zamknięcie świecy zawsze jest na jej szczycie bądź dołku (knot może być tylko z jednej strony)
3. Range Bars otwiera się zawsze 1 pip (tick) powyżej lub poniżej poprzedniej świecy

Ażeby uzyskać wykres Range Bars na platformie MT4 należy zainstalować odpowiedni wskaźnik.....
rangebars.zip
--------
Uwaga - żeby CandleFibo działało poprawnie wykres offline musi mieć oznaczenie <60, np. M2 / M3. Na wykresach M61 i wyższych nie będzie działać prawidłowo.
--------
Plik o nazwie RangeBarChart_v203e_edu umieszczamy w miejscu przeznaczonym dla wskaźników folderze /indicators, natomiast plik RangeBars2.dll wrzucamy do katalogu /libraries

W dalszej kolejności uruchamiamy platformę MT4 z dowolnym wykresem na interwale czasowym M1 i uruchamiamy wskaźnik. Podczas uruchamiania otrzymamy okno zwrotne z możliwością ustawienia wskaźnika według naszych preferencji. Tam możemy ustalić wartość maksymalna w pipsach.
Ustawienia.jpg
Bardzo ważne ażeby na górnej belce platformy MT4 w zakładce narzędzia/opcje/strategie zaznaczyć pole "zezwalaj na import DLL". Bez tego wykres nie zadziała....
Import DLL.jpg
W dalszej kolejności musimy otworzyć wykres w trybie offline. Robimy to klikając zakładkę "plik" znajdujacą się na górnej belce platformy. Po rozwinięciu menu kontekstowego wybieramy funkcję "Otwórz offline", przez co w efekcie powinniśmy otrzymać następujące okno....
offline.jpg
Domyslnie interesujący nas wykres odnajdziemy z dopiskiem M2 ponieważ tak zostało to skonfigurowane w ustawieniach wskaźnika. Od teraz możemy cieszyć się wykresami Range bars....
Range Bars.jpg
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek 23 cze 2017, 11:42 przez warewolf300, łącznie zmieniany 2 razy.


Zniżki w IC Markets. Osoby pod moim IB i szukające porządnej wiedzy zapraszam do kontaktu
___________________________________________________________________________
Strategia First Strike+ https://www.fxblue.com/users/firststrikeplus1

Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl
zblazowany
Gość
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 16 cze 2015, 12:20
Reputacja: 0
Lat na Forex: 4

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#2

Post autor: zblazowany » czwartek 07 sty 2016, 00:26

Tak sobie przeglądam forum i trafiłem na Twojego posta. Ponieważ lubię eksperymenty załączam wskaźnik, który znalazłem w necie - niestety nie jest edytowalny, więc nie mam pojęcia jak został napisany - ale skoro można z niego korzystać to polecam. Wskaźnik "silence" pokazuje czas spokoju i niepokoju na wykresie ceny. Generalnie, jak wychodzi ze strefy górnej w dół to należy - tak wynika z moich doświadczeń - kupować lub sprzedawać, przeciwnie do kierunku, w którym cena szła wchodząc w górną strefę.
Można ten wskaźnik używać na zwykłym wykresie świecowym lub - tak jak w załączonym przypadku - na wykresie Range Bars.
Z moich obserwacji wynika, że te wskaźnik działa na niskich TFach - M1 i M5.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



zblazowany
Gość
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 16 cze 2015, 12:20
Reputacja: 0
Lat na Forex: 4

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#3

Post autor: zblazowany » czwartek 07 sty 2016, 10:12

Potestuję z przyjemnością :)



pedro
Gaduła
Posty: 77
Rejestracja: środa 04 lut 2015, 09:05
Reputacja: 0
Lat na Forex: 100500100900

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#4

Post autor: pedro » wtorek 19 sty 2016, 18:23

Cześć,
Czy możecie napisać, dlaczego po wrzuceniu do Indicators i Library plików jak w poście Darro, nie widzę wskaźnika do wyboru z listy?
I w ogóle nie widzę wskaźnika przez nawigację?

Z czego to może wynikać?

Z góry dzięki,
Pozdro



pedro
Gaduła
Posty: 77
Rejestracja: środa 04 lut 2015, 09:05
Reputacja: 0
Lat na Forex: 100500100900

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#5

Post autor: pedro » wtorek 19 sty 2016, 19:06

Dzięki Darek za odpowiedź, zrobiłem wszystko jak w opisie (jestem noga jeżeli o technikalia chodzi, ale skopiować w odpowiednie miejsce dałem radę ;) ), a w mt4 nie widzę indykatora:
range1.jpg
range2.jpg
tak jakby mt4 nie widziało tego pliku, hmm

any idea?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



pedro
Gaduła
Posty: 77
Rejestracja: środa 04 lut 2015, 09:05
Reputacja: 0
Lat na Forex: 100500100900

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#6

Post autor: pedro » wtorek 19 sty 2016, 19:26

w takiej ścieżce mam zainstalowane mt4:

C:\Program Files (x86)\MetaTrader 4 Admiral Markets AS\terminal.exe

w to miejsce wrzuciłem ex4:

C:\Program Files (x86)\MetaTrader 4 Admiral Markets AS\MQL4\Indicators\

w tym miejscu mam dll:

C:\Program Files (x86)\MetaTrader 4 Admiral Markets AS\MQL4\Libraries

zrobiłem jak opisałeś, przez mt4 i też nie widzę pliku tego indykatora



pedro
Gaduła
Posty: 77
Rejestracja: środa 04 lut 2015, 09:05
Reputacja: 0
Lat na Forex: 100500100900

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#7

Post autor: pedro » wtorek 19 sty 2016, 20:09

Dobra, dzięki, jakby co się odezwę. <piwo> <piwo>



Usunięty użytkownik 207

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#8

Post autor: Usunięty użytkownik 207 » sobota 26 mar 2016, 22:19

DSWS pisze:W razie czego masz tu moją paczkę:
Range Bar chart nogap.rar
takie małe pytanko do Ciebie Dadas ;) czy przy każdym nowym uruchomieniu MT4 trzeba od nowa ładować ten indykator na wykres żeby wczytało nowe świece? bo zauważyłem że jak go nie przeładowuję to nie wczytuje mi nowych świeczek, tj. po zamknięciu platformy w ciągu tygodnia i jej ponownym uruchomieniu nie mam na wykresie świec które były rysowane w momencie kiedy miałem wyłączonego MetaTrader'a :roll:



Awatar użytkownika
Michał-fx
Moderator globalny
Posty: 6564
Rejestracja: środa 31 gru 2014, 15:24
Reputacja: 707
Lat na Forex: 7
Kontakt:

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#9

Post autor: Michał-fx » sobota 26 mar 2016, 22:28

Ja mialem tak ze na jednym wykresie mialem range bary a na drugim wykres m1 i tam odswiezalem szablon w ktorym byl wskaznik range bar chart i uaktualniało mi wykres range.


CA&PP - Candles Analysis & Pivot Points


Usunięty użytkownik 207

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#10

Post autor: Usunięty użytkownik 207 » niedziela 27 mar 2016, 20:27

o właśnie, nie wiem czemu mi to umknęło :) dzięki ;)



ODPOWIEDZ