Al Brooks - Analiza Price Action Odwroty
Kolejny, bo już drugi tom trylogii price action znanego tradera Ala Brooksa! Tym razem książka została poświęcona formacjom odwracającym trendy na rynku. Charakter książki oraz jej krótkoterminowe ujęcie wykresów giełdowych sprawia, że jest to niezbędna pozycja w bibliotece każdego day tradera oraz każdego skalpera. Tematy, które porusza autor nie są obojętne także dla osób zawierających swoje transakcje na wyższych interwałach czasowych.
Książka dostępna w księgarni Maklerska.pl >>

Jak utworzyć wykresy Range Bars

Grupa otwarta, poświęcona bezczasowym wykresom opartym na samej cenie bez uwzględnienia funkcji czasu. Wykresy typu Range bars, Renko itd.
Regulamin forum
Piszemy tutaj tylko i wyłącznie na tematy związane z tematyka grupy. Osoby zakładające wątki zobowiązane są do udzielania rzetelnych informacji oraz wsparcia mniej doświadczonym użytkownikom.
ODPOWIEDZ
Usunięty użytkownik 1760

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#131

Post autor: Usunięty użytkownik 1760 » czwartek 28 cze 2018, 08:47

Michał-fx pisze:
czwartek 28 cze 2018, 08:14
Nie powinno sie odswiezac generatora rb w czasie tradowania. Wtedy jak generator tworzy wykresy z historii to "oszukuje" i pokazuje glupoty. Taki mankament wspolczesnych generatorow. W miare mozliwosci trzeba sie starac nie wylaczac platformy itp
U mnie tego nie zauważyłem na RB.
Na Renko, to i owszem, zawsze.



Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl Maklerska.pl
Awatar użytkownika
Michał-fx
Moderator globalny
Posty: 6564
Rejestracja: środa 31 gru 2014, 15:24
Reputacja: 707
Lat na Forex: 7
Kontakt:

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#132

Post autor: Michał-fx » czwartek 28 cze 2018, 08:53

dan4tech pisze:
czwartek 28 cze 2018, 08:22
..ale wiesz zmierzyłem korektę była na S3, włączam znowu jest na S4 to całkowicie zmienia podejście do wejścia - cena może zmienić poziom?
Napewno masz ten sam range w czasie pomiaru korekty i po ponownym wlaczeniu rb ?
Ja mowie o delikatnych roznicach przed generowaniem i po ale nie takich drastycznych ;)


CA&PP - Candles Analysis & Pivot Points


Usunięty użytkownik 1138

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#133

Post autor: Usunięty użytkownik 1138 » czwartek 28 cze 2018, 09:20

KtoChceFrytki pisze:
czwartek 28 cze 2018, 08:47
Michał-fx pisze:
czwartek 28 cze 2018, 08:14
Nie powinno sie odswiezac generatora rb w czasie tradowania. Wtedy jak generator tworzy wykresy z historii to "oszukuje" i pokazuje glupoty. Taki mankament wspolczesnych generatorow. W miare mozliwosci trzeba sie starac nie wylaczac platformy itp
U mnie tego nie zauważyłem na RB.
Na Renko, to i owszem, zawsze.
To rano siadając do platformy postaw linię pionową na okrągłej godzinie np. 9:00 i po paru godzinach jak będziesz chciał wyłączyć platformę zmierz ilość rangy nabudowanych. Następnie ją zamknij i otówrz jeszcze raz i zmierz znowu od tamtego punktu....zauwazysz różnicę bo w zależności od wysokości RB jakie stosujesz "zniknie" od kilku do kilkudziesięciu świec nagle.



Awatar użytkownika
irfx
Zasłużony
Posty: 2669
Rejestracja: piątek 27 sty 2017, 19:27
Reputacja: 287
Lat na Forex: 4

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#134

Post autor: irfx » czwartek 28 cze 2018, 11:16

dokładnie, generator tworzy wygładzony wykres (bo z danych historycznych M1 nie wie wszystkiego), z wyraźnymi swingami, realnie wykres wygląda dużo bardziej poszarpany. To jest kolejna pułapka na którą łapiemy się. Oglądamy taki rangebarowy wykres z generatora i "euraka, k...a dlaczego ja wcześniej tego nie stosowałem, tutaj wszystko takie wyraźne". Zaczynasz to stosować i już nie jest tak wesoło i prosto. Trzeba wziąć to pod uwage.


"Therefore, use every mistake as a stepping stone to progress; analyze each mistake you make and the cause of every loss, in order to avoid repeating the same error in future" - W. Gann, 1923.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Moderator globalny
Posty: 6564
Rejestracja: środa 31 gru 2014, 15:24
Reputacja: 707
Lat na Forex: 7
Kontakt:

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#135

Post autor: Michał-fx » czwartek 28 cze 2018, 12:34

Dlatego prawdziwy wykres mamy do momentu odswiezenia generatora. Trzeba miec to na uwadze.


CA&PP - Candles Analysis & Pivot Points


Usunięty użytkownik 1138

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#136

Post autor: Usunięty użytkownik 1138 » czwartek 28 cze 2018, 12:46

irfx pisze:
czwartek 28 cze 2018, 11:16
dokładnie, generator tworzy wygładzony wykres (bo z danych historycznych M1 nie wie wszystkiego), z wyraźnymi swingami, realnie wykres wygląda dużo bardziej poszarpany. To jest kolejna pułapka na którą łapiemy się. Oglądamy taki rangebarowy wykres z generatora i "euraka, k...a dlaczego ja wcześniej tego nie stosowałem, tutaj wszystko takie wyraźne". Zaczynasz to stosować i już nie jest tak wesoło i prosto. Trzeba wziąć to pod uwage.
opisywalem w którymś z wątków jak zrobić by grać na tym co widzimy po restarcie platformy. Dla mnie jest to ważne z uwagi na backtesty na RB. Bez sensu było by mieć backtest na pięknym gładkim wykresie a sesje rozgrywać na "poszarpanym". W skrócie generator RB mam w tym momencie na wykresie tickowym odpalony....jedyny minus to fakt ze przy duzych ruchach budujący się właśnie range i ten poprzedzający go (tylko te dwa) potrafią na naszych oczach się modyfikować, ale to problem już chyba tylko przy jakimś ekstremalnym skalpie byłby. Natomiast widzimy na żywo ten wykres "właściwy" i restartowanie platformy niczego nie zmienia. Właściwy w cudzysłowie ponieważ identyczny jak ten generowany z historii więc właściwym należało by raczej nazwać ten drugi :D



tomekk506
Gość
Posty: 11
Rejestracja: piątek 06 maja 2016, 14:02
Reputacja: 1
Lat na Forex: 2

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#137

Post autor: tomekk506 » czwartek 28 cze 2018, 17:37

@ Skalper - jak otworzyć w mt4 wskaźnik na wykresie tickowym?



Usunięty użytkownik 1138

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#138

Post autor: Usunięty użytkownik 1138 » czwartek 28 cze 2018, 18:37

tomekk506 pisze:
czwartek 28 cze 2018, 17:37
@ Skalper - jak otworzyć w mt4 wskaźnik na wykresie tickowym?
tym EA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
warewolf300
Zasłużony
Posty: 1947
Rejestracja: poniedziałek 03 sie 2015, 19:46
Reputacja: 189
Lat na Forex: 2
Lokalizacja: outer space

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#139

Post autor: warewolf300 » sobota 25 sie 2018, 19:44

Namówiony przez jednego z kolegów z forum zrobiłem porównanie wskaźników do generowania RB. Wskaźnik z ovo również rysuje świece zgodnie z ich czasem, czyli może być kilka świec o jednakowym czasie a mimo to jednak da się na tym wykresie offline rysować obiekty bez przeszkód i candlefibo również działa na każdej świecy. Podobnie jak na niemodyfikowanym wskaźniku RB z tego wątku. Najwidoczniej wersja, której użyłem do modyfikacji ma coś skopane z zapisem danych do pliku offline. Konkluzja - identyczny czas świec nie jest jednak barierą :)


--------------
Moja strona na FB - zapraszam do polubienia :)

FXHarvest PRO - najlepszy panel dla każdego tradera

"Limits, like fears, are often just an illusion."

buhaj
Gość
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 30 gru 2018, 19:32
Reputacja: 0
Lat na Forex: 1

Re: Jak utworzyć wykresy Range Bars

#140

Post autor: buhaj » poniedziałek 07 sty 2019, 21:02

Po zainstalowaniu wskaźnika zawiesza się platforma po włączeniu. Jeżeli jest odłączony internet to działa.



ODPOWIEDZ